Klimakrisen er en av vår tids største utfordringer, hvor vi må gjøre alt vi kan for å kutte utslipp og begrense den globale oppvarmingen. Derfor arrangerer Skanska denne uken Klimadagene 2023, hvor det oppfordres til å gjøre en forskjell gjennom det å være nysgjerrig, dele kunnskaper og skape engasjement for klima og miljø. I den forbindelse har vi tenkt å dele litt mer om prosjektet Verdal VGS med fokus på bærekraft og klimagassutslipp.
Ved prosjekteringen av Nye Verdal VGS er det lagt vekt på reduksjon av klimagassutslipp ved hjelp av smarte løsninger, materialvalg og gjenbruk. Som en overordnet målsetting skal bygget oppnå ZEB-O (kort for Zero Emission Buildings – Operation), som betyr at det skal regnes som et «nullutslippsbygg» med hensyn på klimagassutslipp i driftsfasen. Det vil si at klimagassutslipp fra energibruk til drift av bygningen skal kompenseres gjennom lokal produksjon av fornybar energi innenfor byggets tomtegrense. Dette ivaretas gjennom å gjøre energibehovet til bygget så lavt som mulig ved å oppfylle krav til Passivhus (iht. NS 3701) samtidig som det etableres lokal fornybar energiproduksjon ved hjelp av solceller på takarealene.
Et annet tiltak er at det i forkant av prosjektet er det gjort mulighetsstudier på hva som kan gjenbrukes fra den gamle skolen til den nye. Her er det blant annet tatt vare på dører, glassfelt og utstyr fra produksjonskjøkkenet. Det er også gjenbrukt en del av de eksisterende bæresystemene inn i det nye bygget, hvor bildet under viser et grensesnitt hvor nytt og gammelt bygg møtes.
Valg av bygningsmaterialer har også mye å si for det totale klimagassutslippet til prosjektet. Her er det valgt å benytte limtre og elementer av lavkarbonbetong til bæresystemet. Limtreet som også ble omtalt i uke 45, er levert av Woodcon og basert på fornybare ressurser der bruken bidrar til lagring av karbon [1]. Dette er illustrert i figuren under hentet fra Moelvens bærekraftsrapport i 2022, hvor man ser at karbonlagringen som starter i skogen også fortsetter etter at treet har blitt videreforedlet til byggematerialer [2]. Alt i alt gjør dette at klimapåvirkningen fra limtreelementene blir positiv.
Noe som også er med på å utgjøre en forskjell, er valget av prefabrikkerte hulldekker i etasjeskillerne. På grunn av de horisontale sjiktene i hulldekkene, brukes det tilnærmet halvparten så mye betong som i alternativer i plasstøpt betong og plattendekker. Mulighetene for lengre spennvidder fører også til mindre materialbruk til understøtting i form av søyler, bjelker og bærende vegger. I tillegg har hulldekkene i seg selv en unik evne til termisk lagring, noe som fører til mer stabilt inneklima samt bidrar til å redusere behov for både kjøling og oppvarming [3]. Men, i seg selv er betong å anse som en klimaversting, hvor produksjonen av sement står for det primære utslippet. Det er derfor ved dette prosjektet kun benyttet lavkarbonbetong klasse A, som ifølge leverandør Unicon har en CO2 reduksjon på 36% i forhold til bransjereferansen [4].
Per nå er vi godt i gang med byggingen på Verdal VGS og de fleste sentrale valg som påvirker bærekraft og klimagassutslipp og som er nevnt over her, er allerede tatt. Samtidig er det fortsatt en rekke tiltak i den daglige produksjonen som kan påvirke det totale klimaavtrykke til prosjektet. Her kommer blant annet avfallshåndtering og bruk av maskiner/utstyr inn. Prosjektet har som mål å oppnå en sorteringsgrad på minimum 90% i tillegg til en maksimal vekt på 25 kg avfall per kvadratmeter nytt bygg. Dette er ambisjonsrike mål som krever gode løsninger for avfallshåndtering og kildesortering, samt oppfølging og involvering av alle aktører på byggeplassen. For å redusere klimagassutslippene fra maskiner og kjøretøy er det i tillegg satt krav til å kun benytte biodisel ved prosjektet.
Vi er alle en del av fremtiden, bli med å tenk miljø og bærekraft. ♥
Referanser:
[1] Woodcon, "Derfor bygger vi i tre" Woodcon.no. Hentet fra: https://www.woodcon.no/(Lastet ned: 22.11.2023) [2] Moelven, "Bærekraftsrapport 2022 - Framtiden bygges i tre" Moelven.com. Hentet fra: https://www.moelven.com/globalassets/konsern/finansielle-rapporter/barekraftsrapporter/2022-barekraftsrapport.pdf (Lastet ned: 22.11.2023) [3] Overhalla Betongbygg, "Produktkatalog" Overhallabetongbygg.no. Hentet fra: https://overhallabetongbygg.no/wp-content/uploads/2021/12/produktkatalog_oppslag_72dpi_v3.pdf (Lastet ned 22.11.2023) [4] Unicon, "Produkter & tjenester - Lavkarbonbetong" Unicon.no. Hentet fra: https://www.unicon.no/produkter-tjenester/lavkarbonbetong/ (Lastet ned: 22.11.2023)