Verne- og miljørunder

For å følge opp helse, miljø og sikkerhet på byggeplassen, blir det hver 14. dag utført verne- og miljørunder. Denne ukens fokus var tildekking av utsparinger og sikring av dekkekanter.

For å følge opp helse, miljø og sikkerhet på byggeplassen, utfører vi hver 14. dag samordningsmøte med verne- og miljørunder på prosjektet. Dette er periodiske møter og runder som involverer prosjektets ledelse, verneombud og representanter fra de ulike fagfeltene.

I forkant av møtene leverer alle fag inn en sjekkliste vedrørende HMS og forhold på byggeplassen, slik at eventuelle bemerkninger kan gås gjennom og diskuteres under møtet. I tillegg blir det tatt en gjennomgang av alle nye RUH (rapporterte uønskede hendelser) i den foregående perioden, for å sikre at forholdende er utbedret og at alle er bevisste på hendelsene. På bakgrunn av sjekklistene, gjennomgangen av RUH og innspill rundt bordet, blir det satt et tema det vil fokuseres på under verne- og miljørunden. Denne uken ble fokuset tildekking av utsparinger og sikring av dekkekanter, et sentralt tema når vi nå arbeider i høyden under råbyggsfasen.

Alle dekkekanter må sikres midlertidig frem til permanent løsning er på plass (rekkverk, vegg el.), dette for å ivareta sikkerheten for alle som jobber i og under etasjen. Sikringen må forhindre at personer faller ned, samt at gjenstander faller ned og gjør skade i etasjen under. For å ivareta disse punktene er det strenge krav til hvordan en sikringen skal bygges opp. Blant annet stilles det spesifikke krav til hånd- kne- og fotlist for midlertidige rekkverk, samt til materialkvalitet, dimensjoner og avstander. Bildet under viser en ferdig løsning som benyttes mye på byggeplasser, «Combisafe». I Skanska benytter vi primært Combisafe rekkverksnett til sikring av dekkekanter, da dette er ferdige rekkverksløsninger man vet ivaretar de ulike kravene og som bidrar til rask montering.

Under vises det hvordan Combisafe er benyttet som midlertidig rekkverk inn mot byggets atrium frem til permanente rekkverk og innervegger blir bygd opp. Når det ikke lenger er behov for rekkverkssystemet, kan det enkelt demonteres og benyttes i andre deler av bygget.

I prosjektets råbyggsfase er det ikke bare etasjenes ytterkanter som må sikres, men også en del åpninger i dekkene slik som ved sjakter og utsparinger for rørføringer. Disse må også sikres slik at det ikke er mulig å falle ned eller at gjenstander faller ned. Sikringen må dimensjoneres, monteres og festes ut fra hvilke aktiviteter som vil foregå i området, samt markeres for å informere om at det er åpent under. Eksempelvis må utsparinger der det kjøres med lift dimensjoneres annerledes enn der det kun vil være gangtrafikk. Bildet under viser hvordan en av utsparingene er tildekket i plan 1 over kjelleren. Her er det benyttet trevirke i bunn, med overliggende markerte plater som alt er boltet fast i dekket.